Σελίδες

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Φυσική Β. Ορμή – κρούση/ "διαγώνισμα στο FB"





A.    Δένουμε ένα τούβλο με μια κλωστή. Μπορούμε να το σηκώσουμε αργά αργά αλλά αν το τραβήξουμε απότομα η κλωστή σπάει. Γιατί;

B.     Ένα μπαλάκι του τένις πέφτει πάνω ένα κατακόρυφο τοίχο έχοντας οριζόντια ταχύτητα. Το μπαλάκι αναπηδά και αποκτά ταχύτητα αντίθετης φοράς με την αρχική αλλά μικρότερου μέτρου. Γιατί μεταβάλλεται η ορμή του; Τι θα απαντούσατε εάν η ταχύτητα μετά την κρούση είχε μέτρο ίσο με την ταχύτητα πρόσκρουσης;

C.     Ένα κομμάτι ξύλου που έχει μάζα 9Κg ηρεμεί πάνω σε οριζόντιο. Ένα βλήμα μάζας 1Kg κινείται οριζόντια και σφηνώνεται ακαριαία στο ξύλο έχοντας ταχύτητα 200m/s. α) Με πόση ταχύτητα θα κινηθεί το συσσωμάτωμα που δημιουργήθηκε; Πόση θερμότητα σχηματίστηκε; β) Ποια είναι η ταχύτητα του συσσωματώματος εάν το ξύλο δεν ηρεμεί αλλά κινείται με οριζόντια ταχύτητα 10m/s; ( Όπου είναι αναγκαίο να διακρίνεται περιπτώσεις)

D.    Με πόσο βάρος ισοδυναμεί η δύναμη με την οποία χτυπάει τα φάουλ ο Ρονάλντο; Η μπάλα έχει μάζα περίπου 0,40Kg, κατά το χτύπημα η χρονική διάρκεια επαφής με την μπάλα είναι περίπου  9/100 του δευτερολέπτου και η μπάλα αποκτά ταχύτητα 105Κm/h ( περίπου 30 m/s). g=9.81m/s2.

E.     Ένα πυροβόλο που έχει μάζα 900Kg είναι ακίνητο πάνω σε οριζόντιο δάπεδο. α) Το πυροβόλο εκτοξεύει βλήμα μάζας 9Kg με οριζόντια ταχύτητα 300m/s. Με ποια ταχύτητα κινείται το πυροβόλο μετά την εκτόξευση του βλήματος;  Από την έκρηξη εκλύθηκε συνολικά, ενέργεια 500Kj. Πόση θερμότητα σχηματίστηκε; β) Ποια είναι η ταχύτητα του πυροβόλου εάν   δεν ηρεμεί αλλά κινείται με οριζόντια ταχύτητα 10m/s; ( Όπου είναι αναγκαίο να διακρίνεται περιπτώσεις, 1Κj = 1000j)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου